Тутака можна абмяркоўваць беларускую музыку - любых напрамкаў, якія вам даспадобы. Асабіста я аддаю перавагу беларускаму року. Вось па гэтай спасылцы вы можаце азнаёміцца з гісторыяй нашага року.
І яшчэ пара спасылак, з таго што мне падаецца найбольш цікавым. Будзе карысна тым, хто яшчэ не знаёмы з нашай музыкай.
"Тузін Гітоў" ("Дюжина Хитов") - беларускі музычны партал. Заўважце, што там ёсць mp3 - файлы лепшых беларускіх хітоў. Ад сябе вельмі раю паслухаць "Бяжы, хлопец" і "Будзь разам з намі" у выканні гурта "КРАМА"; "УЛІС" - "Пляц Францыска"; Кася Камоцкая - "Шостае падарожжа". Не пашкадуеце!
Гурт быў створаны ў 1994 годзе на падмурку гурта «Мроя». Зьмена назвы была зьвязаная з пажаданьнем адысьці ад стэрэатыпаў, зьвязаных з «Мрояй», і пачаць граць новую музыку на новым узроўні. Альбом «Пашпарт грамадзяніна N.R.M.» (1998) стаў вышынёю працы гурта. Песьні зь яго (асабліва «Песьня пра каханьне» і «Паветраны шар») сталі сапраўдна культавымі сярод нацыянальна арыентаванай моладзі. З тых часоў N.R.M. застаецца самым папулярным рок-гуртом у Беларусі.
Альбом «Try čarapachi» (2000) стаў якасным пераходам гурта на новую ступень у працы над музыкай. Зьлёгку зьмянілася музыка і стылістыка тэкстаў, што стала прычынай адыходу некаторых старых аматараў гурта і зьяўленьня шматлікіх новых. Музыка стала цяжэйшай, тэксты — больш глыбокімі і актуальнымі. Наагул альбом значна болей прафэсійны за папярэднія. Адной з самай хітовых песень N.R.M. стала «Try čarapachi», безь якой зараз не абыходзіцца ніводны канцэрт.
З 2000 года удзельнікі сталі больш свайго часу выдзяляць на працу ў іншых музычных праектах (у выніку чаго амаль уся рок-сцэна Беларусі так ці іначай зьвязаная з удзельнікамі гурта N.R.M.), таму альбомы сталі зьяўляцца радзей, і колькасьць сольных канцэртаў паменшылася.
«Dom kultury» (2002) стаў замацаваньнем пераходу, пазначанага ў 2000 годзе. Заўважныя хіты — «Try čarapachi - 2» і «Fabryka».
З 2002 года пачалі цыркуляваць чуткі аб хуткім развале гурта. Ускосна на гэта паказвае той факт, што з таго часу ня было выдана ніводнага новага альбома (толькі дзьве новыя песьні на «Справаздачы 1994-2004» (2004)).
На працягу наступных трох гадоў гурт працягваў актыўную канцэртную дзейнасьць. Адбыліся шматлікія выступы за мяжой: ў Польшчы, Германіі, Славакіі, Швэцыі. У сябе на радзіме, на жаль, гурт уваходзіць у сьпіс забароненых, таму канцэрты адбываюцца рэдка і ў паўпадпольных умовах.
У 2007 годзе быў выдадзены доўгачаканы шосты студыйны альбом «06». Ён быў запісаны, па словах Лявона Вольскага, пад уплывам палітычных падзей вясны 2006 году. Альбом «06» складзены з рознастылёвых песьняў і вылучаецца тым, што пры запісу былі выкарыстаныя новыя для гурту інструмэнты — віялянчэль, мандаліна, клявішы. Акрамя таго, ўпершыню песьні выконвае ня толькі Лявон Вольскі, але і астатнія ўдзельнікі гурта і нават дзіцячы хор.
Спасибо, Аляксей! Информация очень интересная. Как появится возможность, обязательно послушаю белорусский рок, так как сам большой любитель этого направления в музыке. Надеюсь, мы с новой стороны откроем для себя Беларусь, познакомившись с нетрадиционной культурой этой страны.
За землю Русскую и веру Христианскую
В дополнение к Белорусскому Року, случайно наткнулся на какую-то рецензию, Песни свободы - 3 диск собрал лучшие песни белорусских исполнителей, которые поместили на диск песни из своих недавно вышедних альбомов или альбомов, которые выйдут в ближайшем времени.
Так же по ссылке есть опять же ссылки на сами песни, т.е. кому интересно - милости просим.
Пенсю NRM “Менск і Мінск” можно было услышать несколько раз на концертах группы, а потом скачать в ужасном качетве в интернете. Фанаты прозвали песню альтернативным гимном города Минска. Сегодня уже можно скачать эту песню в хорошем качестве, а вскоре приобрести на диске с новым альбомом NRM “06″.
Вольский назвал песню “дворовой рок-баладой”. Вообще песня не очень тяжелая, но тем не менее, классная!
Текст песни NRM “Менск і Мінск” с аккордами (текст немного отличется от той версии, что выложена ниже)
Dm G Дарагія мінчане і госьці сталіцы, C Am Я хачу з вамі болем сваім падзяліцца. Карацей, гэта брыдка, але сэ ля ві, Мы ў сталіцы жывем нібы на дзьве сям’і.
Рэфрэн: E7 Мы жывем адначасова ў двух гарадах, Am C Падваеньне асобы зрывае нам дах, Гэты факт паступова зрывае нам дах, E7 Дык няўжо ж нам ніколі ня склеіць, ня сшыць F G Менск і Мінск – дзьве паловы сталічнай душы.
Першы горад, які называецца Менск, Ня ўбачыш на мапах, у гэтым і сэнс, Ён у сэрцы жыве, ён жыве ў галаве Шмат таго, хто ў горадзе Мінску жыве. А ў Мінску прапіска і гарвыканкам, І Лядовы палац, і бэтонны паркан, І дзяцінства майго прамільгнулыя дні, Зруйнаваных дамоў сьцены прывідныя.
Рэфрэн.
Ёсьць у Мінску назовы бязрадасныя, Ёсьць Калектарная, а ёсьць Базісная. Там народ забясьпечвае, правільны наш, Выкананьне задачы пастаўленае. А па Менску прыемна шпацыраваць, Дробных крамак вітрыны ўтульна гараць, Там сьпічастыя вежы касьцёлаў старых, І дахоўка на стрэхах, двары і муры.
Рэфрэн. D#m G# Усё блытаецца ў Мінску: хлеб і мацца, C# Bm І вялікі кастрычнік, і радаўніца, D#m G# І пьяная сьляза, і такая папса, C# Bm Што ратунку ня дасьць ні “Мізім”, ні “Упса” . Dm G Ну а зь Менскам нічога ня можна зрабіць, C Am Немагчыма яго зруйнаваць, захапіць, Dm G Ён ніколі, твой Менск, не зьгіне, не згарыць, Dm G Будзе мовай тваёю з табой гаварыць
Краса беларускага краю I творчае думкi ўзлет, Табе сваю песню складаю, Мой горад герой-патрыёт.
Прыпеў: Хай удалеч песня мчыцца Над краiнай дарагой, Ты спявай, мая сталiца, Родны сэрцу горад мой. I паркi твае, i бульвары Люблю я вячэрняй парой. Паўсюль закаханыя пары I шэпат, i смех над ракой.
Прыпеў.
Тваёй ганаруся я славай, I рады я шчырай душой, Што ў гэтай красе велiчавай Ёсць доля i працы маёй.
Да, для тех кто не в курсе. Дело в том, что бОльшую часть своей истории столица Беларуси называлась Менск (Менеск). Сам город образовался на реке Менка. Однако позже, вследствие польской языковой и административной экспансии, название города изменилось на Минск (по правилам польского произношения). Однако в народе город ещё очень долгое время называли Менском. Сейчас традиционным названием пользуется в основном белорусскоязычная интеллигенция, сторонники национального Возрождения, политическая оппозиция. Ну и как видно из песни, "энэрэмовцы" противопоставляют исторический белорусский Менск советскому мрачному Минску. Однако на мой взгляд, это всё-таки неправильно. Сами жители свой город так давно уже не называют. Да и непринципиально это вообщем-то... ЗЫ. А вот жители Полоцка, что интересно, и по сей день называют свой город Полацак. ЗЫЗЫ. Кстати, в этом году Минск празднует свой 940 день рождения. В 1067 году он был впервые упомянут в "Слове о полку Игореве": "На Немизѣ снопы стелютъ головами, молотятъ чепи харалужными... Немизѣ кровави брезѣ не бологомъ бяхуть посѣяни, посѣяни костьми рускихъ сыновъ". Здесь речь идёт о реке Немига (Няміга), которая сейчас протекает в подземном коллекторе. В самом центре Минска есть и улица Немига, и одноименная станция метро.
Сообщение отредактировано
Alyaxey - Суббота, 30.06.2007, 18:42
Alyaxey, скажи, пожалуйста, а какого точно числа пройдут торжества в честь юбилея города?
Точно пока не знаю, обычно это где-то 9-11 сентября. Но точную дату я ещё обязательно сообщу. А 3 июля - День Независимости Республики Беларусь, в этот же день Минск был освобождён от фашистов.
Да, было бы интересно узнать. Уже давно хочу поехать к родственникам в Полоцк. Думаю, можно было бы приурочить ко дню города.
За землю Русскую и веру Христианскую
На самом деле парадоксален тот факт, что украинская музыка на слуху и в Украине и в России, а вот беларусская не крутиться по радио вообще. Если мы знаем Океан Ельзы и там ТНМК, Вопли Видоплясова. К своему стыду не многие россияне знают о существовании современной беларусской музыки. Россияне меня поправят если что. Кроме Песняров возможно большинство и не слышало ничего...
Привет друзя!!! Вчера по болгарское телевидение показали концерт на Дима Колдун (участвувал в Евровидение) в Софии. Он пел прекрасно!!!! Наши парни принялин его очень хорошо!!! Он говорил на русском язьйке, а парни все поняли. Дима скромньй человек, но замечательно толантливьй!!! Прекрасньй концерт сделол!!! Пел на русском язьйке, только песня от Евровидение на английском. Вчера увидели замечательньй концерт!!!! Дима МОЛОДЕЦ !!!!!!
http://bulgariarussia.forum24.ru/